Чист етикет без Е-Номера

Чист етикет без Е-Номера

Чист етикет без Е-Номера

Чист етикет без Е-Номера

Чистият етикет печели успех, във всички области на храненето в.т.ч. и в месния бранш. Изискванията на потребителите и търговците към „колкото се може по-малко добавки в продуктите” и „ЧИСТИ етикети “ навлизат „като ЧУК”. За самите производители на добавки-не е толкова лесно винаги да отговорят „научно доказано” на тези предизвикателства, особени претенции и желания.. Чистият етикет, по правило засяга такива съставки , които потребителите отхвърлят като нездравословни, или по-някакви други причини трябва да бъдат заменени.
Изчистването на Листата с добавките започва още при самото създаване на добавката. Така се търсят пътища за избягване на Е-номерата и производство на СМЕСИ с по-чисто съдържание.

Стабилизиращият ефект на тези смеси се базира на функционални съставки, които НЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ДЕКЛАРИРАНИ КАТО ДОБАВКИ (Мотото е: „Удължена трайност без Е-Номер”). Има различни решения на чисти етикети за търсещите ги потребители. Заслужава да се спомене нативното нишесте, което се продава под името модифицирано нишесте-без Е номера. Както и функционални и не-функционални животински протеини от свине, говеда и птици, Rind und Geflügel , а също и „несъдържащите”: „свободните от Фосфат”, „свободните от Соя”, „без Казеинат”, без Лактат, без Мляко, без млечни съставки и т.н.

Растителни екстракти със защитен ефект

Определени компоненти на екстрактиге от подправки имат антиокислително и антимикро- биално действие. Това се знае от години. Научните статии потвърждават въздействието им в различни хранителни участия и съчетания. Различни фирми предлагат на базата на „извлеци от подправки” естествени , натурални продукти, свободни от деклариране добавки за намаляване или изобщо заместване на Е-номерираните . Подчертаването на естествения произход („Вземете природното”). Таб.5 дава един поглед за екстракг.тите от подправки със защитни функции. В различни изследователски проекти това влияние за подобряване безопасността на храните се изследва, напр.в Университети в Хохенхайм, Германия и Медисън, Уинкинсън, Сащ. Трайността на месните продукти се подобрява, повлияна от комбинация на органични киселини и екстракти от билки.

Chemital (Spanien) предлага продукти с антимикробиално и антиокислително въздействие , на базата на чесън, канела, карамфил и розмарин. Като носещо вещество се ползват Моно и Ди-глицериди (E471). Prosur (Spanien) представя различни натурални решения, за сигурни и вкусни храни с Чист етикет/ Clean-Label. Екстрактите от подправки са с- антимикробиално и антиокислително въздействие Wiberg (Salz­burg) е разработил Гермекс Фпиш/Germex Fresh за предноподдържащо средство без деклариране на E-номера в асортиментите Трайността и преснотата се базира точна на Екстракти от подправки . Hydrosol (Ah­rensburg) разработва индивидуални поръчки за клиенти, изключващи Е-номера за голям брой месни продукти.